Inloggen Account aanmaken

Over deze site

Over deze site

Deze website is bedoeld voor mensen die een scheiding overwegen, gaan scheiden of gescheiden zijn, recent of langer geleden. Geef jezelf de tijd om bij je gevoelens stil te staan en ermee om te gaan. Deze site kan je daarbij helpen.

Na een scheiding is alles ineens anders. Eerst doe je veel samen, nu sta je er alleen voor. Je moet veel uitzoeken en regelen. Er zijn grote veranderingen waaraan je je moet zien aan te passen en die gepaard gaan met vragen en emoties. Het vraagt veel energie, het eist soms zelfs al je aandacht op en veroorzaakt dus veel stress.

Het doel van deze website is leren omgaan met de gevolgen van jouw echtscheiding en de emoties die je ervaart. We geven daarom informatie over twijfels, emoties en stress en als je kinderen hebt, over kinderen en ouderschap.

Concreet kun je te weten komen:

  • of je wel of niet wilt scheiden en waarom
  • hoe je je partner kunt loslaten
  • hoe je met stress na je scheiding kunt omgaan
  • wat je kind nodig heeft en hoe je hem/haar kunt steunen bij de veranderingen en het verlies
  • hoe je als ouderteam kunt blijven functioneren

Als je merkt dat jouw grens bereikt is of je ervaart ernstige klachten, dan raden we je aan hulp te vragen. Bespreek met je huisarts welke klachten je ervaart en denk samen na over gepaste hulp. Dat kan een coach zijn, een scheidingsbemiddelaar (familiemediator), een gespecialiseerde hulpverlener of een lotgenotengroep.

Zelfhulpmodule ontwikkeld door experts
De inhoud van deze site is ontwikkeld door Gerda M.M. de Boer, orthopedagoog en familiemediator en Mariët Hamer, communicatiedeskundige, professionals die deskundig zijn op het gebied van scheiding. Bij het vormgeven van de inhoud van de module is gebruikgemaakt van de actuele inzichten uit wetenschap en praktijk op het gebied van de ontwikkelingspsychologie, hechting, verliesverwerking, ouderschap na scheiding, partnerrelaties en conflicthantering. Onderwerpen die in de module aan de orde komen zijn:

  • Twijfel: Wat is er voor en wat er tegen uit elkaar gaan? Als het besluit moet worden genomen om te gaan scheiden, draagt het duidelijk hebben van de motieven voor beide partners bij aan de acceptatie en verwerking van het verlies van de relatie.
  • Ex-partner: Het is belangrijk om je partnerrelatie zorgvuldig af te sluiten, om door te kunnen en om met vertrouwen in jezelf de toekomst in te gaan.
  • Omgaan met stress: Waarmee hangt de stress na je scheiding precies samen? Als je weet waar de emoties en stress vandaan komen, kun je ermee leren omgaan en de oorzaken aanpakken.
  • Kinderen en ouderschap: Je kunt er veel aan doen om te zorgen dat je kinderen aan de nieuwe omstandigheden wennen, leren omgaan met het verlies en weer een dagelijks ritme terugvinden. Je kunt als ouders als team blijven functioneren door voldoende overeenstemmende regels en rituelen.